Szent László ÁMK

Lukin László Ének-zenei Általános Iskolája és

Alapfokú Művészeti Iskolája

Városi népdaléneklési verseny

Városi, területi népdaléneklési verseny az ÉZI-ben

Miért?

„A népzene az ország lelke. Az az ország, mely megtagadja népzenéjét, rászolgált arra, hogy amikor feleszmél, mást se találjon, csak Coca Colát.” /Dr. Maya V. Patel/

 

Negyedik éve vállalja fel intézményünk a városi, területi népdaléneklésin verseny megrendezését. Az idei tanévben 9 intézmény képviseltette magát. A néhány bajai iskolán kívül (Bajai Eötvös József Általános Iskola; Szent László Ált. Isk., Szent László Gimn., ÉZI; Szent Balázs Ált. Isk.) több környékbeli településről is érkeztek énekesek (Nagybaracska, Gara, Érsekcsanád)

Az alkalom célját nem kell magyarázni. Az érzelmek kifejezésére, megnyilvánulására, ha valakinek, a gyermekeknek még inkább szüksége van. Ennek kell megteremteni az utat, a saját érzelmekkel való kapcsolatot, annak őszinte, spontán, elfojtásmentes kifejezését. Biztosítanunk kell a lehetőséget magánya, félelme, öröme megmutatására. Hiszem és vallom, a népdaléneklés-ahogy a kórus-éneklés ill. az éneklés bármilyen formája- nagy lehetőség erre. Ezért igyekszünk ezeket a „versenyeket” a lehető legközvetlenebb légkörben lebonyolítani, mindamellett, hogy természetesen lehetőség nyílik az ez irányban kiemelkedő tehetségek „felfedezésére”is.

Egy biztos: arra kell törekednünk, hogy meghalljuk gyermekeink lelkét, érzelmeit, s ők is mindenekelőtt saját lelkük hangját hallják meg, ha kapcsolatba kerülnek a zenével, ha énekelnek.

Zsűri : Szabó Annamária –népi éneket tanító, népdalénekes

Bozárné Gyumics Julianna-Újvárosi Általános Iskola ének-zene tanára

Magdali Anna- népdalénekes (Pántlika zenekar)

Köszönjük a munkájukat!

Helyezések

1-4 osztály

  1. Kerekes Sámuel (ÉZI)
  2. Csúri Lara (Szent L. ÁMK )
  3. Pozsonyi Borka Kata (Szent L. ÁMK )

5-6. osztály

  1. Ölveczky Emma (Szent L. ÁMK )
  2. Blank Berta (ÉZI)
  3. Pintér Anna (Nagybaracska)

7-8. osztály

  1. Bögi Emma Boglárka (Nagybaracska)
  2. Takács Olivér (ÉZI)

 

Középiskola

  1. Bögi Ábel (Szent L. ÁMK)
  2. Pintér Mariann (Szent L. ÁMK)

Csoportos

  1. Pitypang füzér (Bajai Eötvös József Általános Iskola)
  2. Katica Népdalkoszorú ( Bajai Eötvös József Általános Iskola)

 

A zsűri véleménye szerint az idei tanévben is magas színvonalúra sikeredett a találkozó. Egyre több gyermeknél hallhattak autentikus népi énekes előadást, ami különösen nagy örömet jelentett.

A verseny előtt a ’Juhász Zenekar’ (Barnabás 8.o., Domonkos 6. o., Bertalan 4. o.) előadásában kalotaszegi csokrot hallgathatott a közönség. Nagy köszönet érte, valamint a gyerekeket felkészítő kollégáknak is!

Dr Géczyné Pethes Eleonóra

            szervező