Köszöntő

Sunday, 21 January 1900

Szeretettel köszöntjük 85. születésnapján Mohayné Katanics Mária karnagyot!

 

Mohayné Katanics Mária 1929. április 20-án született Baján.

 

(LukinLászló mellett ő korosztályának másik széles körben ismert, bajai származásúmuzsikusa.) Zongorázni Recska Ilonától tanult, zeneelméleti tanulmányait Bálint Ferenc irányította, első kórusélményeit pedig Gajdán Mária Olga nővér országszerte ismert énekkarában szerezte. (Érettségi tablója ma a Szent László ÁMK igazgatói irodája mellett látható.) A Zeneakadémián többek között Bárdos Lajos, Vásárhelyi Zoltán és Ádám Jenő voltak a mesterei. 1959-ben vette át a Szilágyi Erzsébet Gimnázium énekkarának vezetését, amelynek korábbi karnagya,Sztojanovits Adrienn múlhatatlan érdemeket szerzett a hazai kórusmozgalom felvirágoztatása terén. Mohayné Katanics Mária méltó folytatója volt a nagy előd munkásságának. 12 év után a Marczibányi téri Ének-Zenei Általános Iskolában folytatta tevékenységét, majd nyugdíjba vonulását követően a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán és az ELTE Ének-Zene Tanszékén oktatott.

 

Még a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban alakította meg a Szilágyi Erzsébet Női kart, amelynek több évtizedes működését hazai és külföldi szereplések, nemzetközi versenyeredmények, hangfelvételek sokasága fémjelzi. Az együttes tagjaiból sokan lettek hivatásos muzsikusok, a mai zenei életmeghatározó alakjai.

 

Több alkalommal vezényelte vendégkarnagyként a Rádióénekkart, a Nemzeti Énekkart, vendégprofesszorként pedig Japán és az Egyesült Államok egyetemein tartott előadásokat.

 

Munkásságát Liszt-díjjal, Kodály-díjjal, a Bartók-Pásztory-díjjal, valamint a Magyar Köztársaság Kiskeresztjével ismerték el.

 

Megtiszteltetés volt, ha a Baján megrendezett Éneklő Ifjúság kórushangversenyek zsűrijében köszönthettük őt. 1996-ban az Ad Libitum Kórusmeghívására vezényelte szülővárosában a Szilágyi Erzsébet Női kart az akkor 300 éves város tiszteletére, 2000-ben pedig a Belvárosi templomban énekeltek.

 

Bővebben ITT olvashatnak róla.