Köszöntő

Sunday, 21 January 1900

Bácsszentgyörgyi beszámoló

 

2014.szeptember 3-án iskolánk 6-7-8. osztálya Bácsszentgyörgyön járt a projektnapok keretén belül. Bácsszentgyörgy népi iskola programján már az elmúlt tanév végén részt vett két  felső tagozatos osztályunk. Akkor is nagyon remek  élményt nyújtott a programdiákoknak és tanároknak egyaránt. Meg is beszéltük a program vezetőjével, hogy a lehetőségeinkhez képest a tanév elején újból ellátogatnánk, sőt alsó  tagozatos osztályokat is megismertetnénk a programmal.

 

Így is történt. Szeptember 2-án a 3-4. osztály, 3-án pedig mi felsősök látogattunk el a faluba. A szervezők nem csak a múltkori  programhoz képest nyújtottak új kínálatot, de még évfolyamonként is különböző és változatos feladatokkal, gyakorlatokkal vártak bennünket.

 

Szeptember 3-án különjárattal indultunk 53 fő gyermekkel és 3 kísérő tanárral Bácsszentgyörgyre. Előre megbeszéltük, hogy esős idő estén ismegyünk, hisz a szervezők erre is felkészültek. Esett is az eső, amíg utaztunk. Amikor odaértünk, - s attól kezdve végig – sütött a nap.

 

A programok 3 helyszínen zajlottak, a gyerekeket is 3 csoportra /így 3 osztályra/ bontottuk.

 

Minden helyszínnek külön felelősei, vezetője, kísérője is volt. A csoportok forgószínpadszerűen járták végig az állomásokat. Egy-egy program 50-60 percet vett igénybe. A váltások között oldottuk meg az étkezést, szüneteket.

 

Minden állomáson rendkívül barátságos, kedves fogadtatásban részesültünk. A vezetők felkészültek voltak, s nyitottak a gyermekek kérdéseire, megnyilvánulásaira.

 

Az első színhelyen /óvoda épülete/ Szent György legendájával ismerkedtünk meg Ági közreműködésével.

 

Ehhez szöveget kaptak a gyerekek, melyet ki kellett egészíteniük. Ezután a szöveg értését ellenőrizendő feladatsort oldották meg némi segítséggel. A gyerekeknek nem sok előzetes ismeretük volt Szent Györgyről, ezért is volt nehéz a feladatok nagy része.

 

Ezután mindenkinek el kellett készítenie a saját Szent György címerét.

 

Játékos nyelvi feladatok is kerültek az asztalra, de ezeket hazahoztuk, mert nem volt elég idő a kitöltésükre.

 

Szó esett még a rovásírásról is. Megígértük, hogy a Himnusz első versszakát megírjuk és elküldjük.

 

Sétáltunk a következő állomásra, amelynek helyszíne a falu másik végében található  Helytörténeti Múzeum és a templom volt.

 

Akkor is, de utóbb a gyermekek beszámolói alapján is azt gondolom, hogy a múzeum volt a legérdekesebb a tanulóknak. Itt töltöttük a legtöbb időt, itt volt a legnagyobb az érdeklődés, itt kerültek még közelebb a falu embereihez a gyermekek, és erről írtak a legtöbbet a beszámolókban. Az is igaz, hogy a tárlatot vezető Olga néni igen részletesen mutatott be minden látható tárgyat, s készségesen válaszolt a diákok kérdéseire, türelemmel viseltetett a csoport iránt.

 

Annyira belemerültünk a múzeum látnivalóiba, hogy csak néhány perc maradt a szemközti templom megtekintésére.

 

Mentünk vissza a Művelődési Házba, ahol már türelmetlenül várt bennünket Levente. Csoportokban óriás társasjátékkal kezdtünk, majd másik csoportos gyakorlat következett, mely bizalomra épít, és az együttműködést segíti. Ennek folytatása is olyan gyakorlat volt, amely a közösséget építő magatartásra hat, illetve az egymást segítő, egymásra figyelő magatartást feltételezi.

 

A gyakorlatok megbeszélése és értékelése után kaptak a gyerekek kevés szabad időt. Végre kipróbálhatták a buzogányt, az íjászatot, a kardvívást.

 

Hamar elérkezett a busz indulásának ideje, így megköszöntük a szép és értékes kirándulást, programot a házigazdáknak, és hazautaztunk.

 

A projektet vezették:

Ági, aki az elméleti anyagot, és a feladatsorokat szolgáltatta

Olga néni és János bácsi, akik a múzeum anyagáról és a templomról adtak széleskörű felvilágosítást

Levente, aki a szervezésért felelős, akivel a kapcsolatot tartottuk, s aki a játékokat, gyakorlatokat vezette.

 

Az egész nap kellemesen telt, minden tanuló megtalálta a számára legérdekesebb, leghasznosabb programot. Erről a tanulói beszámolók  is árulkodnak. A szervezők a legjobb tudásukat adták, alapos felkészültségüknek, körültekintő szervezésüknek köszönhetően még az eső sem zavarhatta meg a programot. Szívvel és lélekkel vezettek bennünket kis közösségük világába.

 

Köszönjük.

 

Schneiderné Antóni Zsuzsanna