Sunday, 21 January 1900

Kedves Látogató!

 

Szeretettel köszöntöm Önt a bajai ÉZI honlapján. A hivatalos nevünk ugyan nem ez, de a városban és a környékén sokan egyszerűen csak így említik ezt az intézményt, amely 1957-ben kezdte meg a működését. Akkoriban még kevés olyan iskola volt az országban, amelyben Kodály elképzelései szerint minden nap aktívan foglalkozhattak a gyerekek ének-zenével. Egy gazdag, hazai és nemzetközi sikerekben és eredményekben bővelkedő időszak után pedig azt kell mondanom, hogy sajnos manapság ismét kevés az ilyen iskola. Nagy öröm számomra, és komoly érdemnek tartom, hogy a bajai intézmény a kezdetektől máig meg tudta őrizni az ének-zene emelt szintű oktatását, és az ezzel járó szellemiséget. Köszönet érte mindenkinek, aki akár most, akár a korábbiakban tevőleges segítséget nyújtott ehhez.

 

Ez az iskola továbbra is elsősorban az ének-zenével való elmélyültebb foglalkozásban rejlő nevelési lehetőségeket igyekszik kihasználni. A tapasztalatok és az ezeket alátámasztó, magyarázó tudományos kutatási eredmények is azt igazolják, hogy a zenei nevelés jóval túlmutat önmagán – az éneklő gyerekek érzékenysége, fogékonysága, más tantárgyakban elért eredménye jobb, személyiségük gazdagabb. Ezeket a pozitív hatásokat tovább erősíti, hogy az ÉZI önálló épületében egyfajta szellemi műhelyként tud működni, ráadásul évfolyamonként csak egy-egy osztállyal, amelyek nem nagy létszámúak, így kollégáim elmélyültebb, hatékonyabb munkát tudnak végezni az egyes tanulókkal. Az iskola nagy értéke a gyerekek számára is áttekinthető méretekből adódó családias hangulat.

 

Az ÉZI-hez egy alapfokú művészeti iskola is csatlakozik, melynek falai között a délutáni időszakban hangszertanulással, balettel és drámajátékkal foglalkozhatnak a diákjaink.

 

2011-ben az ÉZI a Szent László ÁMK részévé vált, azóta tehát egyházi fenntartásban működik. Gondolhatják az iskolaválasztás előtt állók, hogy akkor itt két olyan szűrővel is számolniuk kell, ami megnehezíti, vagy akár lehetetlenné is teszi a bejutást. Erről azonban nincs szó. Felekezeti hovatartozástól függetlenül várunk minden érdeklődőt, és a zenei képességek terén sincsenek irreális elvárásaink.

 

Remélem, hogy a honlapot böngészve sok érdekességgel és hasznos információval találkozhat, amelyek révén bepillanthat az ÉZI hétköznapjaiba, megismerheti történetét, az ismertté vált tanítványokat, vagy épp az iskola névadóját, Lukin László tanár urat.

 

Ha pedig felkeltettük érdeklődését, szívesen látjuk Önt az ÉZI épületében – győződjön meg az itt leírtakról személyesen is.

 

Pethő Attila

tagintézmény-vezető