Szent László ÁMK

Lukin László Ének-zenei Általános Iskolája és

Alapfokú Művészeti Iskolája

Határtalanul pályázat – Szlovákia

A Határtalanul pályázat keretében az ÉZI 7. és a 7. B osztályok 2019. április 3-5 között érdekes kiránduláson vettek részt a Felvidéken. Az indulás előtt tartottunk egy előkészítő-ismertető órát, ahol az útitervet már ismerve a diákok előadásokkal, bemutatókkal készültek egyes programelemekből.

Az indulás Bajáról rendben megtörtént, a határt Salgótarjánnál léptük át. Első megállónk Losonc városa volt, ahol a helyi magyar tannyelvű iskolát látogattuk meg. Érdeked előadást hallhattunk az iskola és a város történelméről, jelenlegi helyzetéről. Most hallhattuk az ízes palóc tájszólást is. Utunk következő állomása a betléri Andrássy kastély volt szépen felújított állapotában. Időutazás az elmúlt korokba, kellemes hangulatot teremtett. A kastély parkjában is sok időt eltöltöttünk, nagyon sok fénykép is készült. Este elfoglaltuk a tátralomnici szállásunkat.

Második nap idegenvezetőnk irányításával a magas Tátra csúcsait céloztuk meg. Fogaskerekű felvonóval majdnem ezer méter magasságba szép havas tájba csöppentünk. Élmény volt a hógolyózás a méteres hóban. Délre már a bélai cseppkőbarlang bejáratánál vártunk, majd meredek lépcsőkön 1849 lépcsőfokot megmászva csodálatos látvány tárult elénk. Kellemesen el is fáradtunk. De tovább indultunk, mert várt ránk Lőcse nagyon szép székesegyházával és híres városházával. Lőcse után a következő megállónk a szepesi vár volt. Hatalmas vár, hatalmas élmény volt. Rövid Poprádi megállónk után újra szállásunkra érkeztünk.

Harmadik napon megtekintettük Igló hatalmas, kagyló alakú főterét, majd
Kassa következett, ahol leróttuk kegyeletünket II. Rákóczi Ferenc sírjánál (dóm altemploma), majd meglátogattuk a rodostói ház másolatát, ahol múzeum működik, a fejedelem saját kézzel faragott bútoraival berendezve. Egy kellemes séta a kassai belvárosban, majd hazafelé vettük az irányt.
Testben elfáradva, de lélekben gazdagodva érkeztünk Bajára. Rövid idő múlva egy projektzáró óra keretében újra felidézhettük a meglátogatott helyeket, megtekintve az ott készült lépeket és videókat.

Mindenki kellemesen érezte magát nagyon sok élménnyel gazdagodva.