Szent László ÁMK

Lukin László Ének-zenei Általános Iskolája és

Alapfokú Művészeti Iskolája

Év eleji projektnapok

Az idei tanév első napjai Projektnapokkal indultak. Az egyik projektnapon felsőseink ellátogattak a Halászati Mini Skanzenbe, ahol tapasztalatot szereztek, hogyan gondolkodtak a régi mesterek, milyen szerszámokat használtak, milyen jó megoldásokat alkalmaztak a régmúlt időkben számítógép segítsége nélkül, a gondolkodás, a gyakorlati tapasztalatok alapján. Megismerték a „paticsfal” készítésének módszerét, melyből a halásztanyák épültek. Kézműves foglalkozás alkalmával a paticsfalhoz szükséges fűzből font rekesztőfalat készítettek, amiket haza is vihettek. Népi játékokat játszottak egymással a szabad levegőn. A Hajómalomban megismerték a liszt készítésének folyamatát, sokat tanultak a hajósok, molnárok, halászok életéről.

A második napon tanulóink a Türr István Múzeum Örökségszálló elnevezésű néprajzi gyűjteményét nézték meg. Láttak régi bútorokat, kerámiákat, háztartási és gazdasági eszközöket, érdekes információkat hallottak ezekről a tárlatvezető jóvoltából. Megnézték a fegyvergyűjteményt,”digitálisan”lőhettek is a fiúk, vagy akár lányok. Népi viseletbe is bújhattak, amit ugyan, „csak” digitálisan tettek, de így is nagy élmény volt. A pillanatot képen meg is örökítették számukra.

Negyedikeseink egy egész délelőttöt töltöttek a múzeumban, ahol nemcsak nézelődésre volt lehetőségük, hanem őröltek, szitáltak, dagasztottak, cipókat sütöttek, amit a végén még el is fogyasztottak. Hatalmas köszönet a Múzeumnak a vendéglátásért!