Szent László ÁMK

Lukin László Ének-zenei Általános Iskolája és

Alapfokú Művészeti Iskolája

Két hét megpróbáltatásai

Kedves Szülők!

Az előző két hét eseményei mindenki számára megpróbáltatást jelentettek.

Önöknek/Nektek olyan új helyzetben kell helytállnotok, amire nem volt senki felkészülve. Otthonról való munkavégzés, a gyermekekkel való otthoni tanulás, a digitális tér kihívásai.

Mindezek nyilván nem múlnak el nyomtalanul. Míg egy jó technikai háttérrel és korszerű tudással felszerelt család számára ez egy új kihívást egy izgalmas, megoldandó rejtvény, „játékot” jelent, az mások számára szinte megoldhatatlan problémát.

A kollégáknak sincs egyszerű dolga. A digitális kompetenciák itt is ugyanolyan különbözők, mint az élet más területein dolgozóknak. A technikai felszereltség sem egyforma. Ráadásul, hiába van meg a hajlandóság a fejlődésre, ha lehetetlen rövid időn belül pl. kamerát beszerezni. Hogy valósuljon így meg a digitális oktatás videoórája.

Míg az egyik szülőnek teljesen megfelel a kiküldött anyag mennyisége és minősége, addig mások számára túl sok vagy éppen túl kevés ez.

Van, aki az online térben való órákhoz ragaszkodna, mások meg örülnek, hogy nincs túl sok ilyen, mert pl. nekik 3 iskolás gyermekük van, a szülők is otthonról dolgoznak és mindezt egy számítógépen teszik. Egyszerre 3 gyermek és két szülő nem tud videocsetelni, videoórán részt venni.

Mit tudunk mégis tenni?

Először is végtelenül türelmesek és megértők vagyunk egymással. Adjunk időt mindkét oldalnak a fejlődésre, az új helyzet újszerű megoldásainak megismerésére!

Próbáljunk meg jókedvűek maradni, a humor az egyik legjobb gyógyír!

Fogadjuk el, hogy hosszútávon minden a javunkra válik, még ha per pillanat nem ezt érezzük!

A kialakult helyzetért ne másokat hibáztassunk! Senki sem hibás!

Amíg nagyon idegesek vagyunk, ne szóljunk másokhoz, előbb valahogy nyugtassuk le magunkat, mert olyan embereket fogunk megbántani, akik szeretnek minket! Ráadásul később ezeket a szavainkat biztosan megbánjuk.

Forduljunk egymáshoz bizalommal. A Face, a Messenger és társai nem arra valók, hogy egymást bántsuk, hanem pl arra, hogy adott esetben segítséget kérjünk, vagy biztassuk egymást.

Saját példámmal szeretnék az elkövetkező időszakra kitartást, türelmet és emberséges megoldásokat kívánni!

3. osztályos hittanos csoportomnak az volt az első házija, hogy írjanak az osztálytársaknak egy rövid fogalmazást, melynek végére egy vidám rajzot, képet vagy viccet tegyenek, hogy a másikat jó kedvre derítsék. Íme egy a sok közül:

A 7. osztályos csoportom számára kihívást kezdeményeztem, melynek tárgya az volt, hogy péntek 17 óráig a saját csevegő csoportunkba mindenki tegyen fel egy viccet, vagy vicces képet, vagy linkeljen be vidám videót vagy zenét. Az én linkem a következő volt:

https://www.youtube.com/watch?v=EQNomGf-nfA

Szeretettel:

Gőbl Zoltánné Anna néni