Szent László ÁMK

Lukin László Ének-zenei Általános Iskolája és

Alapfokú Művészeti Iskolája

Természetközeli élőhelyek a Felső-Bácskában

Köszönöm, hogy a szombati napon ismét 27-en csatlakoztak hozzám, hogy egy szakvezetéses túra keretében együtt fedezhessük fel a Felső-Bácska néhány természetközeli élőhelyét.

Tamás Ádám természetvédelmi őr Bácsalmáson várt minket, ahol először a Sóstó élővilágát mutatta be nekünk. Ide pár éve vízi bivalyokat is telepítettek, mert ahogy elmondta, a legeltetés az egyetlen megoldás a szikes tavak hosszú távú fenntartására. Ezután autóba ültünk, hogy elérjük második úti célunkat, a Madarasi téglavető földtani képződményt, ami Európa egyik legvastagabb löszképződménye. Ez mellett található a 2 éve természetvédelmi területté nyilvánított madarasi Marhajárás.

Az ősgyep egyike az Alföld mindössze néhány fennmaradt nagyobb összefüggő sztyepprétjének, így felbecsülhetetlen jelentőségű értéket képvisel. Itt nagy meglepetésünkre egy földikutya-áttelepítésbe csöppentünk bele. A Kiskunsági Nemzeti Park szakembere éppen az állatok új élőhelyét alakította ki. Készített nekik élelmiszer raktárat és hálószobát is. Sajnos annyi időnk nem volt, hogy az állatok érkezését is megvárjuk.

Kirándulásunkat Katymáron fejeztük be, ahol a Batinkov-nádas tavasszal nagyon sok madárfaj számára biztosít fészkelő helyet. Most ott is bivalyok legeltek. Tavasszal biztosan visszatérünk még ezekre a területekre, hiszen akkor virágzik a védett tavaszi hérics és a tarka sáfrány.

Farkas Judit