Szent László ÁMK

Lukin László Ének-zenei Általános Iskolája és

Alapfokú Művészeti Iskolája

Sakk eredmények – Baki Bence

Iskolánk 6. osztályos tanulója, Baki Bence a sakk sportban jeleskedik. Tehetsége már korán megmutatkozott. Nagycsoportos óvodás korában kezdett érdeklődni a sakk, mint játék iránt. Volt a csoportszobában egy sakk-készlet, amivel sosem játszottak. Ez őt borzasztóan idegesítette, ezért megkérte az óvó nénit, mutassa meg neki, hogy kell vele játszani. Vali néni vette a fáradságot és megmutatta Bencének, melyik figurával, hogy tud lépni, hogy tudja leütni az ellenfél figuráit.

Amikor már otthonra is kellett venni sakk-készletet és a mobiltelefont is azért kérte el szüleitől, hogy online sakkozzon, az apukája elvitte őt a Bajai Spartacus SE (sakkegyesület) gyereksakk edzésére. Első edzője Jávor Sándor volt, akivel a 2018/19-es tanévben diákolimpia megyei első helyezést ért el, ezáltal továbbjutott az országos bajnokságra, ahol ebben a tanévben Magyarország Diákolimpia Bajnoka címet nyert.

Bence már harmadik éve tagja a Bajai Spartacus SE csapatának, az NB II-ben játszik. Sokat edzenek egymással a csapatversenyekre, ahol sokszor felnőttekkel harcol. Három éve van személyi edzője, Taskovics István, akitől versenysakkot tanul. Mára már versenysakkos szintre jutott, a FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) is nyilván tartja és regisztrálja az eredményeit.

Az idei tanévben eredményei:
– Ősszel, a 2022/23 NB II kezdetekor adták át a Magyar Sakkszövetségtől az előző 2021/22 évi nemzeti bajnokságban „A bajnoki osztály legjobb pontszerzője” díjat, oklevelet és kupát.
– Novemberben Kecskeméten az Országos Gyermek Sakkversenyen korcsoportjában I. helyezést ért el.
– Március 4-én Kecskeméten, a Diákolimpia megyei döntőjén korcsoportjában II. helyezést ért el és dobogósként továbbjutott az országos diákolimpiára.
– Az országos megmérettetés előtt egy héttel a Kalocsai Gyerek Sakkcsapat mentorának kérésére a kalocsai csapatban vendégjátékosként vett részt Bence a 2023. 04. 01. napján Bátaszéken megrendezett Rozsnyai Mátyás Emlékversenyen 2008-09-10 korcsoportban, ahol a csapat is és Bence egyéniben is maximális pontszámmal I. helyezést ért el.
– 2023. 04. 06-08-án Tápiószentmártonban a Diákolimpia országos döntőjében korcsoportjában 5. helyezést ért el.
– 2023. 04. 15. napján a „Négy Évszak” versenysorozat „Kecskeméti Tavasz 2023.” országos sakk gyermekversenyen 2008-09-10 korcsoportban I. helyezést ért el.

Bence eredményei mögött komoly munka áll. Az iskolai teendők mellett napi szinten 2-3 óra sakktanulás (elmélet és gyakorlat) szükséges, illetve online feladatmegoldás. A versenyekre való felkészülés, a szereplés, komoly stressz forrás minden versenysportban részt vevő gyermek számára, de Bence kiválóan helytáll.

Eddigi eredményeihez gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

Kelle Éva