Szent László ÁMK

Lukin László Ének-zenei Általános Iskolája és

Alapfokú Művészeti Iskolája

Vértes – Velencei-tó vándortábor 1. rész

2023. augusztus 17-én egyhetes kerékpáros vándortáborba indultunk a Szent László ÁMK 12 jelenlegi, illetve volt tanítványával és 5 felnőtt kísérővel.

 1. nap
  Vonattal utaztunk Gárdonyig, ahol a Surfcampingbe megérkezve elfoglaltuk szállásunkat a kis faházakban. Megismerkedtünk túrakísérőnkkel, Zoli bácsival, akivel hamar megtaláltuk a közös hangot, hiszen ő zenetanár Kőbányán. Rövid pihenő után megkaptuk a bringákat, sisakokat, kerékpáros táskákat, majd, átbeszéltük a kerékpározás szabályait és indulhatott a tekerés
  A Velencei-tavat kerültük meg, de útközben megálltunk Miska huszár 12,5 m magas szobránál és a pákozdi Katonai Emlékparkban is, ahol az 1848-as eseményekről szerzett tudásunkat frissítettük fel.
  Vacsora után nagyon jó volt fürdeni egyet a tóban. A naplemente gyönyörű volt!
 2. nap
  Miután megettük a finom reggelinket, felmálháztuk kerékpárjainkat és Etyek felé vettük az irányt.
  Első hosszabb megállónk Pázmándon volt, ahol végigsétáltunk a Mezítlábas park különböző felületein és megnéztük a kerékpáros pihenő gyönyörű, néhol vicces fafaragásait.
  Etyekre beérve a XVIII. században klasszicista stílusban épült Magyar-kútnál töltöttük meg kulacsainkat, majd felkerestük a történelmi jelentőségű Körpince sort. Etyeken már a rómaiak idején szőlőtermesztés folyt, de a főváros szőlőskertjévé csak az 1860-as évek közepétől vált. Ekkor többszáz, kőből rakott pince épült, amelyek nagy része még ma is áll.
  Ezután túrakísérőnk egy igen izgalmas helyre, a pumpapályára vitt el minket. Itt, ha a bringás ügyesen „pumpál”, akkor a hullámok és a kanyarok egymásutánján tekerés nélkül képes körbe-körbe haladni. Nagy élmény volt!
  Ezen az estén a nagyközség iskolájában szálltunk meg. Az udvaron étkeztünk és a tantermekben aludtunk. ????