Szent László ÁMK

Lukin László Ének-zenei Általános Iskolája és

Alapfokú Művészeti Iskolája

Vértes – Velencei-tó vándortábor 2. rész

 1. nap
  Erre a napra nagyon rossz időt jósoltak a meteorológusok. A radarképet folyamatosan figyelve igyekeztünk „meglógni” a vihar elől. Sikerült, csak az eső széle ért el minket Csabdiban, ahol már be tudtunk húzódni fedett hely alá.
  Itt a falu XIII. században épült templomának romjaihoz tekertünk el, ahol a falunapba csöppentünk bele. Éppen érkezésünkkor kezdődött Gulyás Ferenc népzenész hangszerbemutatója, amelynek – a színpadra felülve – aktív nézői voltunk.
  Az előadás végére az eső is elállt. A szervezők invitáltak minket, hogy maradjunk ott egy gulyáslevesre is, de mennünk kellett tovább, sajnos nem tudtuk megvárni, míg elkészül.
  A Gerecséből kiérve Szárligeten fagyiztunk egyet, majd hamarosan a Vértes hegyei közé értünk. A Fáni-völgy erdei útján végigtekerve Vérteskozmára, egy bájos, egyutcás faluba érkeztünk, ahol éppen lakodalom zajlott. Hívásukra néhányan még táncolni is beálltunk.
  Miután az ünneplőktől elköszöntünk várt még ránk néhány kilométer, hisz a szállásunk Várgesztesen, a Faluházban volt. Itt Zoli bácsi már tudta, hogy hol találja a pianínót, így a napot egy közös énekléssel fejeztük be.
 2. nap
  Ezen a napon nagyon érdekes helyeken jártunk.
  Először Majkon álltunk meg, ahol az egykori kamalduli remeteség barokk épületcsoportja található. Itt egy szép park közepén áll a rendház a templommal és 17 cellaházzal, melyek közül 3 látogatható.
  A kamalduli szerzetesrend a bencések szigorított rendje volt. Tagjai némasági fogadalmat tettek, évente csak kétszer, karácsonykor és húsvétkor szólalhattak meg. Önfenntartó rend volt, földművelésből és jótékonysági adományokból éltek.
  600 méter tekerés után már meg is érkeztünk az Oroszlányi Bányászati Múzeumhoz, ahol az épületek és a berendezések eredeti állapotukban mutatják be a bányaüzem felszíni létesítményeit. Az üzem 2015-ös végleges bezárásáig itt barnakőszenet bányásztak. Tárlatvezetőnk maga is 26 évig dolgozott a bányában, így nagyon érdekes volt hallgatni, ahogy egykori életéről mesélt. Megnéztük a különböző bányagépeket, a csillepályákat, a kiállításon bemutatott fejtési helyeket, ismerkedtünk a bányászat történetével, felmásztunk az aknatorony-kilátóba és utaztunk a csillékből kialakított kisvonaton is.
  Ezután szerettük volna megnézni az erdőben megbújó vértesszentkereszti bencés apátság romjait, de sajnos zárt kapukat találtunk.
  Ezen az éjszakán élményekkel telve Csókakő művelődési házában hajtottuk álomra a fejünket.