Szent László ÁMK

Lukin László Ének-zenei Általános Iskolája és

Alapfokú Művészeti Iskolája

Köszöntő

Kedves Látogató!

Iskolánk nevében szeretettel köszöntöm a Kedves Látogatót a bajai Szent László ÁMK Lukin László ÉZI és AMI honlapján. Honlapunk célja, hogy betekintést adjunk az érdeklődőknek a mindennapokban folyó munkánkról, információt nyújtsunk az általunk felkínált oktatási és nevelési lehetőségekről, képet adjunk iskolánk mindennapjairól. Segítséget kínálunk ezzel mindazoknak, akik közelebbről is szeretnék megismerni intézményegységünket.

Gőbl Zoltánné
intézményegység-vezető

A hivatalos nevünk ugyan nem ez, de a városban és a környékén sokan egyszerűen csak így említik ezt az intézményt, amely 1957-ben kezdte meg a működését. Akkoriban még kevés olyan iskola volt az országban, amelyben Kodály elképzelései szerint minden nap aktívan foglalkozhattak a gyerekek ének-zenével. Egy gazdag, hazai és nemzetközi sikerekben és eredményekben bővelkedő időszak után pedig azt kell mondanom, hogy sajnos manapság ismét kevés az ilyen iskola. Nagy öröm számomra, és komoly érdemnek tartom, hogy a bajai intézmény a kezdetektől máig meg tudta őrizni az ének-zene emelt szintű oktatását, és az ezzel járó szellemiséget. Köszönet érte mindenkinek, aki akár most, akár a korábbiakban tevőleges segítséget nyújtott ehhez.

Ez az iskola továbbra is elsősorban az ének-zenével való elmélyültebb foglalkozásban rejlő nevelési lehetőségeket igyekszik kihasználni. A tapasztalatok és az ezeket alátámasztó, magyarázó tudományos kutatási eredmények is azt igazolják, hogy a zenei nevelés jóval túlmutat önmagán – az éneklő gyerekek érzékenysége, fogékonysága, más tantárgyakban elért eredménye jobb, személyiségük gazdagabb. Ezeket a pozitív hatásokat tovább erősíti, hogy az ÉZI önálló épületében egyfajta szellemi műhelyként tud működni, ráadásul évfolyamonként csak egy-egy osztállyal így kollégáim elmélyültebb, hatékonyabb munkát tudnak végezni az egyes tanulókkal. Az iskola nagy értéke a gyerekek számára is áttekinthető méretekből adódó családias hangulat.

Iskolánkhoz egy alapfokú művészeti iskola is csatlakozik, melynek falai között a délutáni időszakban hangszertanulással /zongora, fuvola, hegedű, trombita, klarinét, gitár/, balettel és drámajátékkal foglalkozhatnak a diákjaink, melyről a művészeti oktatásnak megfelelő külön bizonyítványt is kapnak.

2011-ben az ÉZI a Szent László ÁMK részévé vált, azóta tehát egyházi fenntartásban működik, ami garancia arra, hogy tanulóink hagyományos nevelés mellett, hagyományos értékrendet sajátíthatnak el iskolai éveik során.
Amennyiben felkeltettük érdeklődését, szívesen látjuk Önt az ÉZI épületében – győződjön meg az itt leírtakról személyesen is.

Térítési Díj és Tandíj a 2018-2019-es tanévre