Szent László ÁMK

Lukin László Ének-zenei Általános Iskolája és

Alapfokú Művészeti Iskolája

Skóciai Szent Margit emléktúra

November 16-án a magyar származású skót királynéra, Skóciai Szent Margitra emlékezik a katolikus egyház. Ez az esemény adta a vasárnapi mecseki túránk apropóját.
Aggódva lestük az időjárásjelentést, hogy mit jósolnak erre a napra, hiszen előtte három napon át áztató eső volt. Szerencsénk volt, végig napsütésben gyalogolhattunk.
Az Óbányai-völgybe beérve a mikrobuszokat a tájékoztató táblánál hagytuk, majd egy erős kaptatót leküzdve értünk fel Réka-várának romjaihoz. A hagyomány szerint itt született majd ezer évvel ezelőtt, 1047-ben István király unokája Margit, aki III. Malcolm skót király felesége lett. A királyné népének jótevője, a szegények segítője, az egyház pártfogója volt, akit IV. Ince pápa 1261-ben szentté avatott. Emlékkövénél mécsest gyújtottunk és virágot helyeztünk el.
A gerincen tovább haladva végül Kisújbányára ereszkedtünk be. Itt a déli harangszót meghallva a gyomrunk is megkordult, így a padokra leülve megettük szendvicseinket.
Túránk további része már a vadregényes Óbányai-völgyben vezetett. Utunk során megcsodáltuk a Ferde-vízesést, a Csepegő-sziklát, beszéltünk az itt élt üvegművesekről, gyönyörködtünk az őszi színekben pompázó bükkfákban.
Köszönöm annak a 28 gyerkőcnek és felnőttnek, hogy ismét velem tartottak! Köszönöm a két apukának és Misi bácsinak, hogy segítettek a gyerekek szállításában!

Farkas Judit